Wednesday, April 15, 2009

Alhamdulillah, syafi is back n getting healthier n healthier

Alhamdulillah setelah 6 hari dimasukkan ke dalam wad, syafi dah beransur sembuh dan dibenarkan keluar semalam..nanti aku ceritakan serba sedikit ttg apa yg terjadi kat anak aku tuh.. menurut doc kena acute broncholitis.. betul agaknye ejaan camtuh..terima kasih buat kengkawan, kengkawan blog, sedara mara n opismate yang tidak putus2 memberikan semangat dan mendoakan syafi. hanya allah sahaja yg dapat membalas segala jasa baik kalian..tidak lupa gak pada kawan2 yg datang melawat sepanjang syafi di wad termasuk lah fara adura [mama sofea].. siap bawak hadiah besday syafi lagi.. thank you alot.. syafi sgt suka sebab lepas fara balik tuh dia duk belek2 baju njeans tuh.. sori yek kalau layanan kurang sket (xdpt hidang air etc.. hiks) sebab ye lah kite pn jmpa dalam keadaan cenggituh.. anyway, mmg seronok dpt juga jmpa fara.. ye lah seb ni berkenalan kat blog aje kan.. mmg rasa mesra sgt cam kawan dah lama kenal jer.. sofea pn mmg sgt comel, sama cam gambar2 yg aku tgk kat blog mama dia.. lepas nih bila syafi dh sihat bebetul kite jmpakan sofea n syafi.. barulah best diorang berkawan nanti kan...

terima kasih gak buat member blog fara, noy & anil yg buat entry khas utk syafi:

http://yoursabadi.blogspot.com/2009/04/lil-syafi-not-well.html

http://teratakadura.blogspot.com/2009/04/syafis-edition.html

http://anilwanina.blogspot.com/2009/04/tolong-doakan-syafi.html


ok.. nak cerita camne kronologi syafi sakit sampai masuk wad..

pada 5/4/09 ahad tuh..syafi dah mula batuk2.. masa tu batuk tak teruk.. aku suspect dia jangkit dari cousin dia.. masa nih mumps dia baru je nak surut.. ptg tu aku terus bawak syafi gi klinik.. doc kasi ubat batuk selsema, ubat cair kahak.. masa tu dah ada kahak..

7/4/09.. selasa.. batuk syafi tak baik lagi.. bertambah teruk adalah.. siap demam lagik.. so aku bawak dia gi klinik lagik.. doc kasi nebulizer 2 kali sehari.. campur dgn antibiotik..

8/4/09.. rabu..batuk still teruk.. aku bawak doc pegi amik nebulizer lagik.. doc dh worried. dia suruh syafi masuk wad.. dia wat referral letter..

9/4/09.. khamis..syafi masuk wad kat pusat perubatan UMRA.. tempat aku bersalinkan dia.. aku saje pilih klinik ni sebab dah biasa... paed pn mmg syafi selalu gi sini.. masa tunggu giliran tuh, syafi batuk amat teruk.. tetiba mulut dia berdarah.. org2 kat sana dh cemas ingatkan syafi batuk berdara.. tp yg berdarah cuma tepi2 bibir dia.. agaknye nebulizer sebabkan binir dia jd kering.. kesian dia..so, hari khamis dan jumaat nebulizer setiap 3-4 jam sekali.. kasihan tgk syafi amat terseksa everytime nebulizer diberi.. oksigen dah mula diberikan..

10/4/09.. jumaat..tgh hari tu aku dah perasa.. syafi terbaring ajer.. nafas turun naik dgn amat laju.. dia mcm dh tak larat sgt dah.. petang tu aku balik rumah utk amik barang.. tetiba hubby yg jaga syafi masa tu tepon cakap doc dah arrange utk ambulan amik syafi bawa ke sjmc? perasaan masa tu hanya allah saja yg tau.. risau sesgt.. terkocoh kacah aku balik semula ke wad.. padahal aku baru tinggalkan dia dalam sejam jer.. kemas2 barang.. ambulan pn dh sampai.. so, terus gi sjmc..p/s: pengalaman naik ambulan tuh mmg amat mengerikan.. lepas ni xmau naik lagik.. dah le bawak mengalahkan roller coaster.. nasib baik aku pegang syafi.. buat2 kalau syafi kt stretcher camne? mau ter pelanting.. nasib baik jugak keadaan camtuh wat aku dapat bertenang siap cuba2 berborak dgn paed yg sama2 temankan aku ke sjmc.. legalah sket hati aku yg gundah gelana nih..
sampai sjmc terus masuk ke emergency.. then terus ke nicu.. kat nicu mmg rawatan rapi diberi.. nebulizer every hour.. oksigen every hour.. kalau tanggalkan oksigen kadar spo2 (oksigen level) syafi akan turun ke 80++ jer.. bila pakai balik oksigen terus naik ke 100%. heart rate ~180 respiratory rate ~80..

12/4/09.. ahad..alhamdulillah.. keadaan syafi bertambah baik.. dapat la dia keluar ke wad biasa, to oksigen still kena pakai sebab kalau tanggalkan tiub tu, kadar oksigen dia akan terus turun..

13/4/09.. isnin..aku mintak transfer ke UMRA semula.. sebab dekat dgn rumah.. tak jem cam kat sjmc tuh.. oksigen pn dah tak pakai.. nampak pn dia dah nak makan n minum susu..

14/4/09.. selasa..yahuu.. doa aku dimakbulkan.. doc benarkan syafi balik rumah.. berakhirlah penantian n cabaran aku sekeluarga..
hari nih n sebulan lepas nih..kena bagi syafi ubat singular utk kuatkan peparu diautk seminggu nih, kena bagi nebulizer sendiri kat rumah.. 4 kali sehari.. utk 3 hari nih kena bagi dia ubat predisone (agaknye gitu kot ejaan dia) utk inflammation kat dada dia..

walaupn sekarang nih badan sakit2 sebab x ckp tidur n etc tp sgt2 bersyukur kepada allah kerana dikurniakan kawan2 yg amat prihatin dan mendoakan kami.. terima kasih semua.. tak sabar lah kalau dpt gather semua kan best..

14 Responses so far.

  1. Noy says:

    alhamdullilah syafi dah sihat..so he gets the bronchiolitis from the cousin kot..kan bronchiolitis ni contagious(mudah berjangkit).so some kids dont hv enuf immunity to fight off the virus..Noy yg ingau(worry) berabis(sgt2)..sampai hubby pun ikut ingau hal syafi.lepas ni adda jadi ker tukar ke enfagrow and give him multivits?
    ps:Darwish's selsema dah baik kelmarin petang..alhamdullilah

  2. Alhamdullillah, Syafi dah sembuh. Biasanye baby mmg mudah b'jangkit. Adda aku jwb entry yg previously. Kalo ko nk bg multivitamin mmg dah bleh. Aku dgr pas sethn dah leh bagi. Masa Iman selalu deman dan selsema time dia 6/7 bln kiorg xtau nk bg ape. Time tu pon Iman kurus je. Ade kwn kami suggest bg Healin gamolin yg flavour oren tu. Kami try dan Iman pon suka. Kami perasan pas tu Iman dah x slalu demam dan selsema. Kalo demam atau selsema pon cepat sembuh. Itu laa pengalaman aku. Camne dgn mmbr lain? Noy baby u guna enfagrow ye..Kami penah nk try kat Iman tp dia x suka rasa dia. Lg worst pas dia rasa susu tu pastu dia dah x nk minum susu. Susu yg sblm ni dia minum pn dia x nk. Jenuh gak kami nk train blk ke susu yg biasa.

  3. Nurhayati says:

    berdebar2 baca citer Syafi ni tau.. berderau darah.. alhamdullilah Syafi sihat dah.. yeayyy

  4. Sian Syafi, alhamdulillah dah ok..ko jagala dia elok2 tau....hope e'thing OK..

  5. Alhamdulillah..da ok.Sian tgk die duk dalam nicu tuh..hope pasneh xde sakit2 teruk laie eh..riso tau

  6. zieha says:

    syukur..syafi dah ok..MamasyaFi pun kena jaga kesihatan diri gak ye...nnti kalau mamasyafi sakit, siapa plak nak jaga syafi.

  7. alhamduillah syafi dah sihat.. jaga elok2 syafi n diri baik2... dugaan membesarkan anak... aniq dulu kena gitu gak.. alhamduillah lama2 dia ok..

  8. adda says:

    tu la kengkawan sumer.. dugaan mmbesarkan anak.. harapnye kene teruskan kesabaran n ketabahan hati semoga dpt membesarkan anak dgn sebaik2nyer.. aminn..

    kay, bagus lah healing gamolin tu.. rasa nak kasi kt syafi la lepas nih.. dulu aku ingat lg ko selalu bgau iman kerap kena demam n selsema.. healing gamat yg kaler ape to? bukan gamogen ke?

    noy, syafi dh mula minum enfagrow dah.. lebey kurang sebulan dia minum susu tuh.. so far mmg dia suka esp perisa vanilla. honey x try lagi sebab takut manis sgt..

    fara, hopefully lepas ni dp jmpa lagi kan..

    yati, wati, zieha n idah.. thank you for all the concern n advise.. mwah to you all.. hihii

  9. Salam adda, alhamdulillah syafi dah ok... syukur... harap mama syafi byk2 sabar atas dugaan ni... aisyah pon mkn healin perisa oren tu... & sejak tu la dia jadi kuat mkn... huhuhu dan montel sampai sekarang... tiap2 kali org mkn dia pon mkn walaupon dia dah stop mkn healin... :) tapi alhamdulillah dia sihat...

  10. Alhamdulillah, syfi dah semakin sembuh.. smg terus sihat dan aktif semula...

  11. adda says:

    iye ke fara? dia jd montel sebab makan gamalin tuh? kira cam multivitamin gak la kan..

    thanks ummi afifah..

  12. alhamdulillah... dah ok dah syafi.. ari tu dah cakap kat hubby nak g jenguk syafi.. tp kitorang bz pindah umah.. pastu sibuk ngan exam plak.. legaa sangat syafi dah ok...

  13. adda says:

    alhamdulillah anil.. takpe x melawat asalkan dpt doakan pn dh cukup. apepun syafi pun dh kembali sihat.. thanks

  14. Salam,mama..alhmdulillah Syafi dah sht ye.Berkat doa n ksabarn mma skluarga yg buatkn Syafi sht blik-ubat n rawatan hnya sebab je,kan?Doa ibu yg lebih mujarab.Moga Allah berikan kbahgiaan n keceriaan pada mama syafi sklurga.

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors